A szellőztető rendszer egy modern, energiatakarékos, családi ház elengedhetetlen eleme. Az új és felújított épületeket jó hőszigeteléssel látjuk el, ami légtömörséggel jár úgy mint az új ablakok.

Mindennek a pozitív hozama hogy bent marad a fűtési energia de megszűnik a légcsere. A klasszikus szellőztetés esetén a hő a nyitott ablakon keresztül távozik.

Ezért hőszigetelt otthonokban olyan szellőztetés technikat alkalmaznak, amely biztosítja a folyamatos légcserét a minimális energia veszteséggel.

Hővisszanyerős Szellőztető Rendszer kiépítése: Fő összetevök

Ha szeretné, hogy otthona egészséges légkört biztosítson, és kevesebb energiát használjon fel, akkor a megoldás a hővisszanyerő szellőztető rendszert kiépítése.

A szellőztető rendszer lehetővé teszi, hogy friss levegővel lássuk el a belteret,  miközben megszabadulunk a szennyezett elhasznált  levegőtől.

A szellőztető egységben a beszívott hideg levegő átveszi a távozó meleg de használt levegő hőenergiajat.

Ezáltal a fűtési költségek csökkenthetők, mivel kevesebb energia szükséges a levegő felfűtéséhez. Egy családi ház szellőztető rendszere számos összetevője van:

A csatornarendszer a levegő áramlás szállításával felelős.
Álltalában kerek alakú, Ø 75 és Ø 90 átmérőjű lehet, a légáramlás sebességétől és a felhasználási helytől függően.
Korrugált külsővel rendelkező PE cső rugalmas és kőnnyen felhasználható. A sima aerodinamikus, antisztatikus és antibakteriális belső pedig biztosítja az optimális légáramlást és megfelel a higiéniai követelményeknek.

A szellőztető egység a központi rendszer legfontosabb része. Biztosítja a két légáramlat között a légcserét és a fenntartja a levegő áramlását a légcsatorna rendszeren keresztül.


A szennyezett levegőt elszívja az adott helyiségből, a friss levegőt befújja a lakótér meghatározott helyiségbe majd a hőcserélőben az elhasznált levegő átvándoról a friss beáramló levegőbe.


A gőp szűrőkkel van ellátva, amelyek a levegő szennyeződéseit visszatartják, mielőtt belépnének a szellőztető rendszerbe.

A szűrők elengedhetetlenek a rendszer hatékony működéséhez, mivel megakadályozzák a szennyeződések elterjedését az egész épületben.


Az egyseg által biztosított légtömeget az adott helyiség mérete, a lakók száma, a felhasználási hely függvényében kell megválasztani.

Osztó-gyűjtő doboz, csatlakozó, cső –  expandált polipropilénből (EPP) készülnek, ezáltal jól szigeteltek, a nagy légtömegek továbbítására alkalmas az osztó-gyűjtő doboz mindkét irányába.

Szellőzőrácsok, szelepek vagy anemosztátok – a csillagpontos elosztó rendszer kialakítása után kerülnek beszerelésre. A szellőztető rendszer egyetlen látható elemei a szelepfogadókra lesznek illesztve. 

Egyhelyiséges hővisszanyerő szellőztető vagy decentralizált hővisszanyerő szellőztető – azok a helységnek a szellőztetésére ajanlott, amelyek zárt rendszerekkel rendelkeznek, ablak nélküli lakások és nem tudják biztosítani a megfelelő szellőzést vagy peneszes gondokkal küszködnek.

Légszűrőket és két ventilátort tartalmaz, amelyek egyik oldalon az elhasznált levegőt dobják ki, és a másikon a friss levegőt fújja be.

A központi hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése egy komplex folyamat. Ahhoz hogy a rendszer biztonságosan, optimálisan működjön, és minden igényeknek megfelelő lehessen szakembert és  szakértelmet igényel.

1. Növeli a ház energiahatékonysága

Az új építéseknél az energiahatékonyság a fő prioritás!

A hatályos jogszabályok szerint minden új épület fogyasztása a nullához kell közelítenie és ezt is többnyire megújuló energiaforrásokból kell biztosítania.

Ezért a jó hőszigetelés mellett a hőszivattyúk és a központi fűtési rendszer mellett elengedhetetlen a hővisszanyerős központi szellőzőrendszer.

A hővisszanyerős szellőztető rendszer megakadályozza az energiaveszteséget miközben biztosítja a folyamatos légcserét, és az egység teljesítményétől függően több mint 75%-ban visszanyeri az energiát.

2. A penész legyen a múlté!

Amikor a lakásban mindenki otthon van, elkerülhetetlenül megnő a házban a páratartalom.

De ez már nem okoz gondot, hisz a hővisszanyerős szellőzőrendszernek köszönhetően a ház levegője folyamatosan cserélődik és az elhasznált levegővel együtt a felesleges nedvességet is kidobja.

Így, a nedvesség csökken nem lesz páralecsapódás és igy megakadályozzuk a penészképződést.

3. Eltűnnek a szennyező anyagok a házból

A szellőzetlen házban a levegő 5-20-szor lehet szennyezettebb, mint a külső levegő, mert más szennyező tényezők is terhelik a beltéri környezetet. mint például:

 • kellemetlen szagok
 • szén-dioxid
 • fertőző ágensek az influenza szezonban
 • formaldehidek
 • tisztító és fertőtlenítő szerek párolgása
 • levegőben szétszórt anyagok
 • radon gáz

Sok más előny is a szellőztető rendszernek köszönhető!

Ennek az innovatív technológiának számos előnye van az otthoni szellőzésben. Lássuk, hogy miért érdemes egy hővisszanyerős szellőztető rendszert választani otthonunk szellőztetésére.

 • Reggel kipihenten és tele energiával ébrednek, így elfelejthetik a reggeli nehéz, zárt levegőt ami azonnali ablaknyitásra ösztönzött.
 • Kívül  maradnak a szennyező tényezőktől, mint a szomszéd kéményéből származó füst, a kipufogógázok, a hideg, a zaj és minden más, ami az ablakon keresztül bejuthat.
 • Bármilyen tevékenységet is végeznek bent, akár szellemi, akár fizikai munkát, akár pihennek vagy kikapcsolódnak, azt maximális koncentrációval és hatékonysággal tudják tenni.
 • Kellemes és egészséges beltéri mikroklímát élvezhetnek, kizárva a kellemetlen szagokat, a magas páratartalmat, a szén-dioxidot és elkerülhetik a radon gázok felhalmozódását.
 • Minden alkalommal, amikor kicserélik a szellőztető egység szűrőit, megnyugvás tölti el Önöket, hogy a központi hővisszanyerő szellőztetést választották.
 • Növeli az ingatlan értékét, mivel a hővisszanyerő rendszer egyre keresettebb az energiatakarékos és környezetbarát otthonokban.

Ezeket az előnyöket csak akkor élvezhetik, ha a megfelelő szellőztetési lehetőséget választják, és a megfelelő méretű lesz a szellőzőrendszer.

legvent hovisszanyeros szellozteto rendszer

Az energiahatékonyság egyre fontosabb szerepet tölt be az életünkben, különösen Magyarországon. Az új épületeknek nullához közeli energia fogyasztásának kell lenniük ezért a kiváló hőszigeteléshez, hővisszanyerős szellőzőrendszert kell terveztetnii.

Mivel a gépi szellőztető rendszer lég csatornáit el kell rejteni az épület szerkezetében, például a falak, padló vagy álmennyezetben, már az épület tervezési fázisában javasolt a megfelelő szellőzőrendszer kiválasztása.

Az előzetes tervezés biztosítja, hogy elegendő hely álljon rendelkezésre a levegő elosztó hálózatok számára, és elkerülhetőek lesznek a további költségek.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer hátrányai és megoldásai

Központi rendszer esetében inkább az a hátrány, hogy szükséges a cső rendszer és ezt csak akkor lehet beszerelni mikor épitkezünk vagy felújítunk. Azonban, miután a cső rendszer beépült a szerkezetbe, szelep fogadokba illesztett szelepek, anemosztátok árulhatják el, hogy az otthonunk szellőztető rendszerrel van felszerelve.

Extra igényeknek megfelelő dizájn rácsokkal tudjuk kedvünk szerint diszkréten, elegánsan vagy feltűnően, ékesíteni az otthonunk belső részét.

A szellőztető rendszer központi egysége gépházba helyezkedik el, így működése nem hallatszik a többi helyiségbe.

Ha pedig a csillagpontos  légcsatorna a tervnek megfelelően van kivitelezve, akkor a szobába bejuttatott levegőnek sem lesz zaja.

Ne feledjük azonban a karbantartás fontosságát sem, hogy hosszú távon is biztosítani tudjuk otthonunkba a tiszta és egészséges levegőt.

Előnyökről annál többet lehet mondani!

A szellőzőrendszer legfontosabb előnyei:

 • Friss és szűrt beltéri levegőt biztosít, helytől és évszaktól függetlenül, biztosítja az lakok egészségét és javítja jólétét.

 • Megakadályozza a páralecsapódást és a nedvességet ami hosszú távon megakadályozhatja a penészképződést.

 • Megkímél a zaj szennyezéstől, a portól és az allergénektől

 • A CO2-val, szagokkal, illékony szerves vegyületekkel, radon gázokkal terhelt elhasznált levegőt folyamatosan cserili.

 • Csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket, mivel a rendszer visszanyeri az energiát, amelyet korábban elvesztettünk volna az ablakok nyitva tartása miatt.
 • Kényelmes használat, a rendszer automatikus, így nem kell külön vezérlőt használni a működtetéshez.

 • Környezetbarát megoldás, az energiahatékonyság és a kevesebb energiafelhasználás miatt csökkene az otthonunk ökológiai lábnyoma.

 • Igény szerint hozzá lehet rendelni  plusz kezelőt, érzékelőt vagy akár okos otthon automatizálásához csatlakoztatni. Gyártónkénti saját mobil alkalmazásokkal is lehet bővíteni.

Hővisszanyerős szellőztetés típusok – Hogyan válasszunk megfelelően?

Szellőztetési problémák mindannyiunkat érintenek, legyen szó otthonunkról vagy munkahelyünkről. Ahhoz, hogy friss és tiszta levegő álljon rendelkezésre, kiváló minőségű szellőztető rendszerekre van szükségünk. Azonban, hogyan válasszunk megfelelő szellőztetőt?

A szellőztetés típusának kiválasztása a következők szerint történik:

 • Az épület állapota: tervezés alatt, felújítás alatt vagy használatban van.
 • A helyiség rendeltetési helye (otthon, iroda, műhely).
 • Az épület belső térfogata.
 • A lakók száma.

 1. Hővisszanyerős központi szellőztető rendszer

Ha házat építünk, vagy éppen felújítjuk a meglévőt, akkor a hővisszanyerős központi szellőztető rendszer javasolt.

Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy az épületen belüli levegőt folyamatosan cseréljük friss és tiszta levegőre, miközben megőrizzük a belső hőmérsékletet.

A hővisszanyerős rendszer a használt levegőből visszanyeri a hőt és átadja azt az érkező friss levegőnek, így jelentősen csökkentve a fűtési költségeket.

2. Decentralizált (helyi) szellőztető rendszer

Ha társasházban vagy lakásban élünk, és csak néhány nap alatt szeretnénk megoldani a szellőztetési problémát, akkor javasolt a decentralizált szellőztető rendszer választása.

Ez a rendszer nem igényel levegőelosztó rendszert, így könnyen telepíthető és használható.

A decentralizált rendszer általában egy vagy két egységből áll, amely az adott helyiségben helyezkedik el, így hatékonyabban lehet szabályozni a levegőáramlást.

Ha penészedés problémákkal küzdünk, akkor egy decentralizált szellőztető egység lehet a megfelelő megoldás az adott helyiségben.

A helyi szellőztetés lehetővé teszi, hogy a penészesedés okozta problémákat célzottan kezeljük, miközben biztosítjuk a friss és tiszta levegőt a helyiségben.

A hatékony és gazdaságos hővisszanyerős szellőztető rendszer beszerzése

A hővisszanyerős szellőztető berendezés kiválasztása és beszerzése nem egyszerű dolog! Nem rutin vásárlásról van szó, kikapcsolódás céljából. Ezért kérje szakértő segítségét!

Ez egy fontos beruházás, amely friss levegőt biztosít az egész család számára, hogy a beltéri levegő minősége mindig kiváló legyen. A levegő minőségét szabályozhatjuk a beállítások segítségével.

Szellőztetés hővisszanyeréssel elérhető áron!

Ha Ön is szeretne energiát és pénzt spórolni otthonában, akkor a hővisszanyerős szellőztető rendszer a tökéletes választás. Annak érdekében, hogy ne hibázzon, vegye igénybe az általunk kínált tanácsadási szolgáltatásokat.

Hogy segíthetünk Önnek?

 • Korrekt levegőszükséglet felmérést készítünk, hogy Ön és családja jól érezze magát otthon, legyen elegendő friss levegője a munkához, játékhoz, kikapcsolódáshoz és pihenéshez.

 • Javaslatot kap a csőrendszer elhelyezésére és árajánlatot a teljes szellőzőrendszer megvalósítására.
 • Technikai támogatást nyújtunk a munkálatok során és a rendszerhangolás során, hogy optimális paraméterekben működjön.
 • Értékesítés utáni (After-sales) szolgáltatásokat kínálunk rendszer karbantartáshoz és szűrő cseréhez.
 •  Segítünk a megfelelő szellőztetési lehetőség kiválasztásában: központosított vagy decentralizált.

 • Az Ön igényeinek  megfelelően akár az új, akár a meglévő házakra, lakásokra kínálunk megoldásokat, hogy minimális kivitelezési költséggel elégedett legyen.